Kedves olvasók és barátok!
Gyerekkoromban hatalmas kertünk volt, termesztettünk kukoricát, babot, borsót, répát, paradicsomot, uborkát és még sok zöldséget. A mozgalmas reggeltől-estig játszás, a “bármennyit ehettél úgy is lefutkosod ” perzselő nyár, zsíros kenyér, friss pirosra érett paradicsom édes ízét, most sem tudom elfelejteni. Mára, a nagyvárosok szülötteivé vált, rohanó életet élő emberek lettünk, ha nem vigyázunk, elvesznek ezek az emlékek és ízek. Amire most buzdítani szeretnélek titeket kedves olvasók, az az hogy mennyetek el a közeli piacokra és ne a nagy termelőket keressétek fel. Keressétek fel azokat a kedves idős embereket, akik a kertjeikben termesztett zöldségeket, a házi paradicsomszószt, a mézet, a házi kacsa vagy libazsírt és tepertőt árulnak. Higgyétek el, nem mű zöldség ízt és genetikailag megalkotott paradicsomokat fogtok majd megízlelni.
Hozzávalók:
30 dkg lencse
1 szál debreceni kolbász
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 csokor petrezselyem
4 szem közepes burgonya
3 gerezd fokhagyma
1 ek. liszt
3 ek. olaj
2 tk. őrölt pirospaprika
Elkészítés:
Áztassuk a lencsét forróvízbe 40-50 percre, szűrjük és öblítsük le alaposan. Rakjuk fel hideg vízben főlni, forrástól számítva főzzük közepes lángon15 percet. A felforrt leves tetején hab keletkezik, ezt szűrővel folyamatosan szedjük le.
Közben tisztítsuk meg a zöldségeket, karikázzuk fel a répát és a gyökeret. A burgonyát vágjuk kockákra, a kolbászt pedig karikára, a fokhagymát szeletekre. Adjunk mindent a forrásban levő leveshez, sózzuk és borsozzuk, lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket.
Rántással sűrítsük a levest: pirítsuk barnára a lisztet az olajon, húzzuk le a tűzről és keverjük bele a paprikát. Adjuk a leveshez és jól elkeverve forraljuk 2 percet, hogy ne legyen liszt íze a levesnek.
Én szeretem a levesbe a paradicsomot vagy paprikát, csak megmosom és belefőzöm. A tetejét friss petrezselyemmel hitem meg .
Elkészítés képekben:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: