Kedves olvasók és barátok!
Egészséges házi készítésű rozsos zsömle és kifli könnyen és gyorsan. Hogy jól induljon a reggel és tényleg délig tartson a lendület. 🙂
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg rétesliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 6 ek olívaolaj
- 1 csapott teáskanál só
- 2,5 dl langyos víz
- 1 tk köménymag
- 5 dkg mandula (20 szem)
- 1 cs Dr.Otker expressz élesztő
A kés lapjával zúzzuk össze a mandulát és vágjuk apróra
Rakjuk tálba a réteslisztet, a rozslisztet és az expressz élesztőt. Keverjük össze és adjuk hozzá a 2,5 dl langyos vizet, a 6 ek olívaolajat, a csapott teáskanál sót,a köménymagot és az apróra vágott mandulát.
Használjunk robotgépet és a dagasztó száraival keverjük alaposan össze az alapot. Ha ezzel végeztünk, kézzel formázzuk a tálban kerek formára, az alját és a tetejét lisztezzük meg. Hagyjuk 5 percet pihenni, majd rakjuk alaposan meglisztezett deszkára, gyúrjuk át és formázzunk belőle hengert. Osszuk el 12 egyforma részre. Hat darabból formázzunk kis cipókat úgy hogy a lisztezett deszkán gombócot hengergetünk a tenyerünkkel. A kiflit is ugyanígy gombócóljuk ki, tenyerünkkel lapítsuk ki, húzzuk meg a két szélét és hengergessük fel.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és egy ollóval csipkedjünk a cipó tetejére keresztet, a kifli tetejét pedig pár helyen csak vágjuk be.
180 C° fokon süssük 40 percig. Közben forgassuk meg. Amikor kivettük egy megnedvesített konyharuhával terítsük le 5 percre, hogy a külseje finom puha legyen.
Sütés előtt :
Tipp: Helyettesítsd a mandulát olyan magvakkal amiket szeretsz! Dr. Otker expressz élesztő a Spar-ban mindíg kapható!
Kép a reggeli fényben.
Mindenkinek kellemes napot!
Kedves Róbert!
Azt szeretném megkérdezni, hogy lefagyasztható-e a meg nem sütött kifli/cipó és később fagyasztott állapotában megsüthető-e? 🙂