GastRobertollini

Franciás rakott burgonya réteslapközött sütve

Kedves Olvasók

Amikor megkívánunk valami igazán hazait, gondoljuk újra a receptet. Higgyék el megéri! Itt egy recept amivel leporoltunk egy régit és alkottunk valami újat. Részletes fotók a fázisokról és folyamatokról! Sok sikert Mindenkinek! 🙂

Megtalálsz a facebook-on:

https://www.facebook.com/gastrobertollini

gastrobertollini_rakott_kerek

8-10 Főre:

 

Hozzávalók:

1,20 kg burgonya

1 szál füstölt kolbász ( 15 dkg)

10 dkg füstölt trappista sajt

450 g tejföl 20%-os

4 gerezd fokhagyma

5 db tojás

2 db lila hagyma

1 tk vaj a tortaforma kikenéséhez

1 cs rétes lap

1 tk vaj

só és bors

 

Melegítsük a sütőt 190 C -ra, és vajazzunk ki egy 22 cm-es kapcsos tortaformát.

A burgonyát alaposan mossuk meg és rakjuk fel főzni egy magas falú fazékban, annyi hideg vízben amennyi ellepi. Forrástól számítva 30-40 percig főzzük amíg a burgonya meg nem puhul. ( Késsel vagy húsvillával ellenőrizhetjük a puhulást, hogy milyen könnyedén szúrhatjuk bele.)

Főzzünk 3 db tojást keményre, hideg folyóvizes hűtés után pucoljuk meg és  öblítsük le, majd szeleteljük fel. A fokhagymát pucoljuk meg a lila hagymával együtt.  A kolbászt szeleteljük fel és egy serpenyőben süssük ki a saját zsírján.  A keletkezett zsiradékot kanalazzuk le. A lila hagymát karikára vágva a kolbászhoz adjuk és még 2 percet pirítjuk. Rakjuk félre hűlni.

A tejfölből két kanálnyit hagyjunk a dobozban a rakott krumpli tetejének megkenésére. A többit rakjuk keverőtálban és adjuk hozzá a kihűlt hagymás sült kolbászt. Reszeljük bele a fokhagymát és a füstölt sajt felét. Adjunk hozzá 2 db tojást és 2 csapott teáskanál sót, ízlés szerint borsot. Majd alaposan keverjük össze.

A készre főtt burgonyát hűtsük le folyóvíz alatt és hámozzuk meg. A burgonyát szeleteljük fel. A réteslapokat vegyük elő és bontsuk ki. Béleljük ki 3 lappal a formát. Óvatosan rakjunk egy réteg burgonyát, kanalazzunk rá a kolbászos-hagymás tejfölből és rakjunk a tetejére pár szelet tojást. Ezt addig ismételjük amíg a burgonya el nem fogy. Utolsó mozzanatként szórjuk meg reszelt sajttal, a kilógó réteslap részeket pedig hajtsuk a burgonya tetejére! A maradék réteslapot formázzuk a tortaforma tetejére úgy hogy a széleit aláhajtjuk. Tetejét megkenjük a maradék tejföllel és a 190 C -os sütőben 50 percig süssük.

35 percig a sütő középső részében, hogy a teteje megpiruljon.

25 percig a pedig a sütő aljában, hogy a közepe készre süljön.

rakott szelet 2

 

Elkészítési folyamat:

rakott fázis 1

Hámozzuk meg a főtt burgonyát, karikázzuk fel a kolbászt, pucoljuk tojást, a lila hagymát és a fokhagymát.

rakott fázis 2

Béleljük ki a kivajazott tortaformát 3 db réteslappal és rakjunk bele egy réteg burgonyát. Kanalazzuk rá a kolbászos-hagymás tejfölt és rakjunk rá pár szelet tojást.

rakott fázis 3

Az utolsó réteg tetejét a maradék reszelt sajttal szórjuk meg és a réteslap szélét hajtsuk vissza.

rakott fázis 4

A maradék réteslapot a formázzuk a kerekre a sarkak aláhajtásával és a tetejét kenjük meg a maradék tejföllel.

rakott fázis 5

Végezetül süssük 50 percet 190 C fokon.

 

Mindenkinek Jó étvágyat  kívánok!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!