Kedves Olvasók
Amikor megkívánunk valami igazán hazait, gondoljuk újra a receptet. Higgyék el megéri! Itt egy recept amivel leporoltunk egy régit és alkottunk valami újat. Részletes fotók a fázisokról és folyamatokról! Sok sikert Mindenkinek! 🙂
Megtalálsz a facebook-on:
https://www.facebook.com/gastrobertollini
8-10 Főre:
Hozzávalók:
1,20 kg burgonya
1 szál füstölt kolbász ( 15 dkg)
10 dkg füstölt trappista sajt
450 g tejföl 20%-os
4 gerezd fokhagyma
5 db tojás
2 db lila hagyma
1 tk vaj a tortaforma kikenéséhez
1 cs rétes lap
1 tk vaj
só és bors
Melegítsük a sütőt 190 C -ra, és vajazzunk ki egy 22 cm-es kapcsos tortaformát.
A burgonyát alaposan mossuk meg és rakjuk fel főzni egy magas falú fazékban, annyi hideg vízben amennyi ellepi. Forrástól számítva 30-40 percig főzzük amíg a burgonya meg nem puhul. ( Késsel vagy húsvillával ellenőrizhetjük a puhulást, hogy milyen könnyedén szúrhatjuk bele.)
Főzzünk 3 db tojást keményre, hideg folyóvizes hűtés után pucoljuk meg és öblítsük le, majd szeleteljük fel. A fokhagymát pucoljuk meg a lila hagymával együtt. A kolbászt szeleteljük fel és egy serpenyőben süssük ki a saját zsírján. A keletkezett zsiradékot kanalazzuk le. A lila hagymát karikára vágva a kolbászhoz adjuk és még 2 percet pirítjuk. Rakjuk félre hűlni.
A tejfölből két kanálnyit hagyjunk a dobozban a rakott krumpli tetejének megkenésére. A többit rakjuk keverőtálban és adjuk hozzá a kihűlt hagymás sült kolbászt. Reszeljük bele a fokhagymát és a füstölt sajt felét. Adjunk hozzá 2 db tojást és 2 csapott teáskanál sót, ízlés szerint borsot. Majd alaposan keverjük össze.
A készre főtt burgonyát hűtsük le folyóvíz alatt és hámozzuk meg. A burgonyát szeleteljük fel. A réteslapokat vegyük elő és bontsuk ki. Béleljük ki 3 lappal a formát. Óvatosan rakjunk egy réteg burgonyát, kanalazzunk rá a kolbászos-hagymás tejfölből és rakjunk a tetejére pár szelet tojást. Ezt addig ismételjük amíg a burgonya el nem fogy. Utolsó mozzanatként szórjuk meg reszelt sajttal, a kilógó réteslap részeket pedig hajtsuk a burgonya tetejére! A maradék réteslapot formázzuk a tortaforma tetejére úgy hogy a széleit aláhajtjuk. Tetejét megkenjük a maradék tejföllel és a 190 C -os sütőben 50 percig süssük.
35 percig a sütő középső részében, hogy a teteje megpiruljon.
25 percig a pedig a sütő aljában, hogy a közepe készre süljön.
Elkészítési folyamat:

Hámozzuk meg a főtt burgonyát, karikázzuk fel a kolbászt, pucoljuk tojást, a lila hagymát és a fokhagymát.

Béleljük ki a kivajazott tortaformát 3 db réteslappal és rakjunk bele egy réteg burgonyát. Kanalazzuk rá a kolbászos-hagymás tejfölt és rakjunk rá pár szelet tojást.

A maradék réteslapot a formázzuk a kerekre a sarkak aláhajtásával és a tetejét kenjük meg a maradék tejföllel.
Mindenkinek Jó étvágyat kívánok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: