Kedves Olvasók és Barátok
Remek recept a csokoládé szerelmeseinek. Sok százszor sütöttem már meg! Részletes fotókkal segítek hogy ti is megtanuljátok és lenyűgözzétek a szerelmeteket, szeretteiteket és barátaitokat! Nekem mindegyik sikerült ! 🙂
Megtaláltok a facebook-on:
https://www.facebook.com/gastrobertollini
Hozzávalók :
4 db tojás
10 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
1 csipet só
12 dkg porcukor
1 ek kakaópor
1 db narancs reszelt héja
3 tábla 10 dkg-os étcsokoládé
0,5 dl cukrozatlan tejszín
3 ek olaj
Krém:
Rakjuk tálba a tejszín felét, ( 2,5 dl) és mikrohullámú sütőben 1,5 percig melegítsük 900 watton. Törjünk össze a csokoládéból két és fél táblát, és rakjuk a forró tejszínbe. Kicsit hagyjuk, hogy dolgozzon a meleg tejszín és 1 perc múlva habverővel keverjük alaposan össze. Szobahőmérsékleten gyakori kevergetés mellet hagyjuk kihűlni. A tejszín másik felét hűtsük le hűtőben.
Piskóta:
Mérjük ki a lisztet és a kakaóporral együtt szitáljuk át, majd adjuk hozzá a 1/2 tk sütőport. Válasszuk ketté a tojásokat és rakjuk két külön tálba a fehérjét és sárgáját. A sárgájához rakjunk a porcukorból 8 dkg-ot ( 4 majdnem púpozott kanál) és a narancs reszelt héját. A maradék 4 dkg porcukrot (2 majdnem púpozott kanál) pedig rakjuk a fehérjéhez egy csipet sóval.
Verjük kemény habbá a fehérjét. Utána 4-5 perc alatt verjük habosra a sárgáját. Kevés, de könnyed mozdulatokkal keverjük a cukros-narancshéjas sárgáját a fehérjébe és három részletben adjuk hozzá a kakaóporos liszt keveréket (sütőpor már benne van).
Ne dolgozzuk túl a masszánkat, mert össze fog esni. Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott és lisztezett 24 cm-es tortaformában 175 C fokos előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Amint elkészült kivesszük a formából és rácson vagy konyharuhán kihűtjük. A tortaformát mossuk el mert szükségünk lesz rá!
Mikor a piskóta kihűlt, rakjuk vissza a tortaformába és kenjük meg a kedvenc lekvárunkkal. ( Én mindig az áfonyára esküszöm, de most házi baracklekvárral kentem meg!)
A maradék tejszínt a legmagasabb fokozaton verjük habosra egy magas falú edényben. Amikor a hab kemény, keverjük hozzá alaposan csokoládékrémet. Majd halmozzuk a lekvárral megkent formában lévő piskótára. A lapát kanállal simítsuk egyenletesre és hűtsük hűtőben 1 órát.
A maradék fél tábla étcsokoládét rakjuk egy kis tálba és kanalazzunk hozzá 3 kanál étolajat. Rakjuk mikrohullámú sütőbe 900 w-on 50 másodpercre. Amikor kivesszük, keverjük alaposan össze és öntsük a kihűlt torta közepére. Vegyük kezünkbe a tortát és óvatosan, körkörös mozdulatokkal osszuk el a torta tetején. Majd hűtsük 15 percet.
A torta szeletelése : eresszünk forró vizet egy nagy pohárba vagy kancsóba. Fogjunk egy éles kést és mártsuk a vízbe, majd papírtörlőben megtörölve a forma széle mentén vágjuk körbe. A mozzanatot újra meg kell ismételni mert mire a forma feléhez jutunk a kés kihűl. Ekkor óvatosan húzzuk ki a kést és mártsuk újra. Amikor ezzel megvagyunk a tortát óvatosan helyezzük át egy kínáló tálra. Ha akarjuk ezzel a ” kés mártogatós meleg vizes” módszerrel fel is szeletelhetjük 16 szeletre.
Tipp: Használj növényi tejszínt. Én a Hopplá márkájú tejszínre esküszöm! Beszerezhető a Spar-ban. Nálam a kanállal történő, majdnem púpos mérték a 2 dkg-ot jelenti.
Itt jön a segítség :
Mindenkinek sok sikert kívánok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: