Kedves olvasók és barátok!
Ez a hét sem maradhat el egy jó süti nélkül. Azoknak ajánlom, akik szeretik a karamellizált ízt almával és meggyel kombinálva. Nálam gyorsan elfogyott, ajánlom mindenkinek!
Megtaláltok a facebook-on:
https://www.facebook.com/gastrobertollini
Hozzávalók:
30 dkg alma (2 db)
25 dkg meggy
150 g joghurt (1 kicsi doboz)
14 dkg porcukor
2 ek. kristálycukor
5 db tojás
12 dkg liszt
2 csapott tk. sütőpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és béleljünk ki egy magas falú tepsit sütőpapírral.
Mossuk meg a meggyet, magozzuk ki és rakjuk félre. Mossuk meg és hámozzuk meg az almát. Távolítsuk el a magházat és vágjuk 2×2 cm kockákra. Forrósítsunk fel egy serpenyőt és kanalazzuk bele a 2 ek. cukrot. Ne keverjük meg, hagyjuk magától megolvadni és megbarnulni (ezt hívjuk karamellizációnak). Adjuk hozzá az almát és alaposan keverjük meg, gyorsan reszeljük rá a citrom héját és facsarjuk rá a citrom levét. Kavargassuk 1-2 percig, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Mérjük ki a 10 dkg lisztet egy tálba. Adjuk hozzá a 2 csapott tk. sütőport, keverjük össze és szitáljuk át.
Válasszuk ketté a tojásokat és adjuk a sárgájához a 10 dkg porcukrot, a fehérjéhez pedig a maradék 4 dkg-ot és a csipet sót. A fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját pedig 4-5 perc alatt verjük krémes állagúvá.A sárgájával alaposan keverjük össze a joghurtot, majd széles mozdulatokkal keverjük össze az egészet a felvert fehérjével. Adjuk hozzá a kihűlt karamelles almát és a kimagozott meggyet. Ismét keverjük alaposan össze, és két részletben adjuk hozzá a sütőporos lisztet. Legyünk bátrak, mert kárt biztos nem tehetünk! Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és 175 °C-ra előmelegített sütő alsó harmadába rakva, süssük 35 percet.
Tipp: Ha azt szeretnéd, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek a piskóta aljába, szórd meg liszttel a gyümölcsöket és kavard össze alaposan. Így keverd a piskótaalapba. Ezt azért tippként mondom el, mert én úgy szeretem, ha a piskóta aljában van a gyümölcs. 🙂
Ízelítő fotó:
Segítségnek készítettem a fontosabb fázisokról fotót :
Forrósítsuk fel a serpenyőt és olvasszuk meg benne a cukrot, kevergetés nélkül. Amikor megbarnult, forgassuk át rajta az alma kockákat és reszeljük rá a citrom héját. Facsarjuk rá a citrom levét és pároljuk 1-2 percig. Rakjuk félre hűlni.
Verjük keményre a tojásfehérjét a 4 dkg porcukorral és a csipet sóval. A sárgáját 4-5 perc alatt verjük krémesre a 10 dkg porcukorral és keverjük bele a joghurtot. Majd az egészet bátran keverjük össze.
Keverjük bele a meggyet és a karramelizált almát. Adjuk hozzá két részletben a 12 dkg lisztet és dolgozzuk el benne alaposan.
Rakjuk a sütő alsó harmadába sütni. Azért, mert a tészta annyira könnyeddé válik, hogy hamar megpirul a teteje.
Mindenkinek Jó étvágyat kívánok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: