Kedves olvasók és barátok!
A tegnapi pizza itáliai ihletésű volt, a mai pedig magyaros. Én a jászsági parasztkolbászt választottam feltétnek, mert nekem nagyon ízlik! Nem túl kemény, és kevésbé zsíros, lehet sütni és levesben is kiváló! A pizzaalapot megkentem a fűszeres paradicsomszósszal. Jól megreszeltem sajttal és tejfölöztem, szeleteltem rá egy egész fej lila hagymát és egy egész piros paradicsomot. Így az igazi magyaros!
Megtaláltok a facebook-on:
https://www.facebook.com/gastrobertollini
HOZZÁVALÓK:
20 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
6 ek. olívaolaj
1 csapott tk. só
2,5 dl langyos víz
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
1 csomag (7 g) szárított élesztő
Paradicsomszósz:
1 doboz (240 g-os töltőtömegű) hámozott, kockázott paradicsomkonzerv
1 gerezd fokhagyma
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
2 csipet só
Feltét 1 adag pizzához:
10 dkg parasztkolbász (száraz)
1 db paradicsom
10 dkg füstölt trappista sajt
1 fej lila hagyma
1 doboz 150 g-os tejföl fele (20%-os)
Elkészítés:
A paradicsomot rakjuk tálba, adjuk hozzá a fűszereket, az apróra vágott fokhagymát és a 2 csipet sót. Alaposan keverjük össze és rakjuk félre. Ez két darab 30 cm-es pizzához elegendő szósz.
Szeleteljük fel a paradicsomot, és karikázzuk fel a kolbászt. A lila hagymát pucoljuk meg és szeleteljük fél karikákra.
Rakjuk tálba a réteslisztet, a finomlisztet, a sót és a szárított élesztőt. Keverjük össze és adjuk hozzá a 2,5 dl langyos vizet, a 6 ek. olívaolajat, a csapott tk. sót, a szárított bazsalikomot és oregánót.
Használjunk robotgépet, és a dagasztó száraival keverjük össze alaposan. Ha ezzel végeztünk, kézzel gyúrjuk kerek cipó formára, az alját és a tetejét lisztezzük meg és fedjük le fóliával. Ha a víz kevésnek bizonyul, még fél dl-t nyugodtan adjunk hozzá. Hagyjuk 30 percet kelni, majd tegyük alaposan meglisztezett deszkára, és osszuk ketté. Nyújtsuk vékony kerek formára. A méret legyen körülbelül 30 cm. Csúsztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és alaposan kenjük meg a paradicsomszósszal majd reszeljük rá a füstölt sajt felét, és osszuk el rajta a lilahagyma-szeleteket. A tejfölt kanalazzuk tetszés szerint bárhová a pizzaalapra, a kolbászszeleteket osszuk el egyenletesen mindenhová. A paradicsomszeletek kerüljenek utoljára a pizzaalapra, majd reszeljük rá a maradék sajtot.
Rakjuk 175 °C-ra előmelegített sütőbe 25 percre.
Tipp: Variálhatjuk a feltéteket tetszés szerint bármire, és ha nem sütjük meg a pizzatésztánk másik felét, fagyasszuk le nyugodtan. Amikor elővesszük, hagyjuk szobahőmérsékleten felolvadni. Jól meglisztezett deszkán újraformázhatjuk. A paradicsom szósz másik felét is elrakhatjuk zárt dobozban, 5 napig is eláll a hűtőben.
Ízelítő fotó:
Hozzávalók:
Egyszerű hozzávalókból tudunk nagyszerű étket alkotni. Kell egy kis száraz kolbász, lilahagyma, paradicsom és egy kevés tejföl. A magunk készített paradicsomszósszal koronázzuk meg a pizza alapunkat!
Folyamat fotók a könnyebben elkészíthessétek:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a szárított bazsalikomot, a szárított oregánót és az olívaolajat. Adjunk hozzá 3 dl langyos vizet és robotgépdagasztó száraival dolgozzuk meg.
Kenjük meg a paradicsom szósszal, reszeljük rá a sajtot és rakjunk rá tejföl pöttyöket. Oszzuk el a kolbász a pizza alapon, szórjuk meg a lila hagyma szeletekkel és rakjuk rá a paradicsom szeleteket. Szórjuk meg alaposan a maradék sajttal és süssük meg. 175 C-fokon 25 percig.
Mindenkinek Jó étvágyat kívánok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: