Kedves olvasók és barátok!
Nekem nagy kedvencé vált ez a madártej ízű torta ! Amikor megalkottam a receptet, csak álltam az üzletben és vártam az ihletre, semmi nem jutott eszembe! Aztán elkapott! 🙂 Ez lett az eredmény, Csibi Szilvi és Ninisz Laura segítségével. Szánj időt a bűnözésre, mert megérdemeld!
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 14 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 40 dkg eper
- 2 ek. kristálycukor
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 3 tábla fehér csokoládé
- 0,5 liter habtejszín
- 10 dkg áfonya lekvár
- 1 ek. balzsamecet
Kezdjük a krém elkészítésével:
Melegítsünk fel 2 dl tejszínt egy kis lábasban forróra. Húzzuk le a tűzről és tördeljük bele a csokoládét. Hagyjuk állni pár percet, hogy a tejszín dolgozzon magától. Majd habverővel keverjük alaposan össze, rakjuk hűtőbe és időnként keverjük meg. A maradék 3 dl tejszínt hűtsük le.
Karamellizált eper:
Ez kerül majd a torta tetejére. Mossuk meg az epreket és negyedeljük fel. Forrósítsunk fel egy serpenyőt és rakjunk bele 2 evőkanál cukrot, majd hagyjuk, hogy kissé megbarnuljon. Akkor rakjuk rá az epret és folyamatosan kevergetve főzzük 5 perc alatt sűrűre. Adjuk hozzá a balzsamecetet és alaposan megkeverve húzzuk le a tűzről. Rakjuk félre, hogy kihűljön.
Piskóta:
Használjunk 20 cm-es tortaformát, lehetőleg szerint magasat. Szitáljuk át a lisztet a sütőporral. Válasszuk ketté a tojásokat, adjuk a sárgájához a 10 dkg porcukrot és reszeljük bele a citrom héját. A fehérjéhez adjuk a csipet sót és a maradék 4 dkg porcukrot és verjük kemény habbá. A sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt habosítsuk fel és keverjük nagy mozdulattokkal a fehérjéhez. Adjuk hozzá három részletben a sütőporos lisztet és szintén nagy mozdulatokkal keverjük homogén állagúra. Kivajazott és lisztezett tortaformában 175 C° fokra melegített sütőben 30 perc alatt süssük készre.
Majd hűtsük ki, szeleteljük három korongra és az alsó kettőt kenjük meg áfonya lekvárral.
Vegyük elő a lehűtött tejszínt és verjük kemény habbá egy magas falú tálban. Keverjük bele a még folyós tejcsokoládét és kenjük meg az alsó lekváros lapot 1 cm vastagon. Helyezzük rá a második piskóta lapot lekvárral és krémmel 1 cm vastagon. A tetejét helyezzük rá és a krémet osszuk el a tetején 1 cm vastagon, az oldalán a maradékkal kenjük körbe vastagon, befedve a piskótát. Tetejére osszuk el az karamellizált epret és hűtőben hűtsük tálalásig.
Tipp: Tejszín helyett használhatsz növényi habalapanyagot, könnyebb vele dolgozni és válaszd a csökkentett cukortartalmút! ( Hopla, Hulala) Laktózmentes változatban is találhatsz növényi tejszínt.
Megtaláltok a facebook-on:
https://www.facebook.com/gastrobertollini
Mindenkinek Jó étvágyat kívánok!
Fotó: Csibi Szilvia, Styling: Ninisz Laura, Recept: Rostás Róbert. Megjelent a Nők lapja Nyár magazinban.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: