GastRobertollini

Feketeerdő rolád

Kedves olvasók és barátok

Ezentúl mindig így fogjátok készíteni a piskótát! Nagyon finom! 🙂

-gastrobertollini-ízelítőnyitó 1-   Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 7 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 12 dkg porcukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 db vaníliarúd
  • 1  teáskanál sütőpor
  • 200 g  meggy lekvár vagy jam
  • 200 g magozott meggy óvatosan kinyomkodva, lecsepegtetve

Krém:

  • 250 g mascarpone sajt
  • 2 evőkanál tejföl 20%-os.
  • 6 dkg porcukor
  • 2 teáskanál vanília kivonat, vagy fél vaníliarúd magja.
  • 1 citrom reszelt héja és felének leve

Elkészítés:

Piskóta:

Mérjük ki a lisztet, a kakaóporral együtt szitáljuk át és adjuk hozzá a sütőport. Keverjük alaposan össze és válaszuk ketté a tojásokat. Adjuk a fehérjéhez a porcukrot és verjük kemény habbá. Kanalazzuk  a sárgájához a vanília kivonatot, vagy egy fél vaníliarúd kikapart magját és keverjük alaposan össze. Öntsük a keményre felvert fehérjéhez, nagy mozdulattal keverjük össze, adjuk hozzá a kakaóporos lisztet és dolgozzuk bele. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a lapátkanállal egyenletesen szétterítjük, 190 C-°ra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.

A készre sült piskótát ráborítjuk egy sütőpapírra.  Lehúzzuk az aljáról azt amin sült és még melegen feltekerjük. Érdemes konyharuhát tenni a sütőpapír alá, hogy ne égessen meg és tudunk vele segíteni a feltekerésben.

Hagyjuk 15 percet hűlni és addig készítsük el a krémet.

Krém:

Tálban keverjünk össze haberővel minden hozzávalót alaposan. Mascarpone sajt, reszelt citrom héj és felének leve, 6 dkg porcukor, vaníliakivonat, vagy egy fél vaníliarúd  kikapart magja.

Összeállítás:

A kihűlt piskótát kitekerjük, alatta hagyjuk a sütőpapírt és megkenjük a lekvárral. elosszuk a meggyet a tetején és megkenjük a mascarpone krémmel. Bátor mozdulattal és fogva a sütőpapírt, feltekerjük. Ami a szélén kihullik azt egy kanállal rakjuk vissza. Jól kenjük meg a két szélét, hogy legyen ott is töltelék. Hűtsük le 30 percre és olvadjunk el amikor elfogyasztjuk. Tálalásnál szórjuk meg alaposan kakaóporral.

Tipp: Amikor nem tudtam vaníliakivonatot venni, sokszor készítettem vanília aromával. Azzal is tökéletesen finom!

-gastrobertollini-nyitó1.2-

Ízelítő 🙂

Folyamat fotók, hogy kalauz legyen a könnyed elkészítésben.

-gastrobertollini-7-

Közben készítsük elő a krémet.

-gastrobertollini-1-

Válaszuk ketté a tojásokat, a lisztet, sütőport és kakaóport alaposan keverjük össze. A fehérjét alaposan verjük föl, nem kell hogy kőkemény legyen!

-gastrobertollini-2-

A felvert fehérjét a vaníliás sárgájával keverjük össze elsőnek, nagy mozdulatokkal. A lisztkeverékünket ez után kavarjuk bele.

-gastrobertollini-3-

Egyenletesen elosztjuk e sütőpapírral bélelt tepsin.

-gastrobertollini-4-

Megsütjük 190 C° fokon, 15 perc alatt,. Nekem most egy villany sütőm van, amiben nincs légkeverés. Próbáld ki légkeverés nélkül és az időre nagyon figyelj!

-gastrobertollini-5-

Borítsuk a sütőpapírra és húzzuk le az aljáról a fóliát.

-gastrobertollini-6-

Szorosan tekerjük fel, szemből az asztalvége felé tekerve. A fotó miatt szembefordítottam a piskótát, hogy szemléltessem meggyire legyen szoros.

-gastrobertollini-8-

Ha kihűlt, tekerjük ki és kenjük meg lekvárral, majd szórjuk meg a magozott meggyel. A meggyet érdemes jól lecsepegtetni.

-gastrobertollini-9-

Kenjük meg a mascarpone krémmel , nem kell a széléig szétkenni a krémet. Amikor tekerjük fel , jut a szélébe majd rendesen. 🙂

-gastrobertollini-11-

Nekem is folyt ki a két szélén egy kevés, de én kanállal szépen visszatapasztottam.

-gastrobertollini-

Mindenkinek sok sikert és Jó étvágyat kívánok!

Megtaláltok a facebook-on:

https://www.facebook.com/gastrobertollini

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!