Kedves olvasók és barátok!
Készítettek már házi csoki trüffelt? Ha nem, itt az ideje! 🙂 Nagyon könnyű és nem igényel sok munkát. Szerintem ne hagyjátok ki!
Hozzávalók:
- 500 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 400 ml habtejszín 30%-os zacskós
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál szegfűszeg
- egy chili paprika fele
- 3 evőkanál kakaópor
- 1/2 evőkanál étolaj
- 3 dkg vaj
Előkészület:
1. Forraljunk vizet lábosban. Amikor már forr, vegyük alacsony lángra, hogy gyöngyözően forrjon.
2. Mozsárban törjük finom porrá a három összetevőt. Chili paprika, fahéj és a szegfűszeg fogja különlegessé tenni ezt a pralinét. Ha nincs mozsarunk, daráljuk le vagy szerezzünk be mindből őrölt formában. Az arány ugyan az, a chili paprika mértéke pedig tőlünk függ.
3. Milyen formában csináljuk? Egy egyszerű négyzet alakú tepsit béleljünk ki műanyag fóliával, ne feszüljön és a tepsi falán túllógjon. Egy félkanál étolajjal kenjük meg alaposan a tepsi alját és oldalát. Ha vastag pralinét szeretnénk, keressünk egy 25 x 20 cm alakú és 2 cm mély tálat. ( nekem sikerült )
Elkészítés:
Tördeljük tálba az öt tábla étcsokoládét, az egy tábla tejcsokoládét és öntsük rá a tejszínt. Rakjuk a gyöngyözően forró edény fölé és habverővel folyamatosan kevergetve hagyjuk megolvadni. Mikor már sima és fényes, két részletben adjuk hozzá a fűszert és a vajat. ( Mind ezt azért, mert közben kóstolnunk kell, hogy a fűszer intenzitása megfelelő e az ízlésünknek. Jobb ha gondosak vagyunk mint gondatlanok! ) Amikor a megfelelő ízt elértük és a trüffelünk sima, öntsük a kiolajozott tepsibe. Tetejét lapát kanállal simítsuk egyenletesre. Én 8 órán keresztül hűtöttem.
Tálalás:
Borítsuk vágódeszkára vagy sütőpapírra a tepsit. A trüffelről húzzuk le a fóliát, majd vágjuk tetszőleges formára. Rakjuk tálba a három evőkanál kakaóport és forgassuk bele a felszeletelt trüffelt. Egyenként vagy egyszerre is meg forgathatjuk a kakaóban a trüffel darabokat. Megérdemeljük a kényeztetést!
Tipp: Készítsük chili paprika helyett csillagánizzsal, reszelt narancs héjjal vagy amihez kedvünk van. Vagy felezzük meg a tejszínt és 200 g mascarpone sajttal helyettesítsük. Szóval 200 ml tejszín és 200 g mascarpone az arány.
Köszönet: Édes Álmok Süti Dekor és Home Designe
https://www.facebook.com/edesalmok?fref=ts

Borítsuk a deszkára és vágjuk tetszőleges formára. Nyugodjunk meg csak kicsit fog megolvadni a kezünk melegétől.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: