GastRobertollini

Chili chocolate trüffel

Kedves olvasók és barátok!

Készítettek már házi csoki trüffelt? Ha nem, itt az ideje! 🙂 Nagyon könnyű és nem igényel sok munkát. Szerintem ne hagyjátok ki!

gastrobertollini-450x600

Hozzávalók:

  • 500 g étcsokoládé
  • 100 g tejcsokoládé
  • 400 ml habtejszín 30%-os zacskós
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál szegfűszeg
  • egy chili paprika fele
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1/2 evőkanál étolaj
  • 3 dkg vaj

Előkészület:

1. Forraljunk vizet lábosban. Amikor már forr, vegyük alacsony lángra, hogy gyöngyözően forrjon.

2. Mozsárban törjük finom porrá a három összetevőt. Chili paprika, fahéj és a szegfűszeg fogja különlegessé tenni ezt a pralinét. Ha nincs mozsarunk, daráljuk le vagy szerezzünk be mindből őrölt formában. Az arány ugyan az, a chili paprika mértéke pedig tőlünk függ.

3. Milyen formában csináljuk? Egy egyszerű négyzet alakú tepsit béleljünk ki műanyag fóliával, ne feszüljön és a tepsi falán túllógjon. Egy félkanál étolajjal kenjük meg alaposan a tepsi alját és oldalát. Ha vastag pralinét szeretnénk, keressünk egy 25 x 20 cm alakú és 2 cm mély tálat. ( nekem sikerült )

Elkészítés:

Tördeljük tálba az öt tábla étcsokoládét, az egy tábla tejcsokoládét és öntsük rá a tejszínt. Rakjuk a gyöngyözően forró edény fölé és habverővel folyamatosan kevergetve hagyjuk megolvadni.  Mikor már sima és fényes, két részletben adjuk hozzá a fűszert és a vajat. ( Mind ezt azért, mert közben kóstolnunk kell, hogy a fűszer intenzitása megfelelő e az ízlésünknek. Jobb ha gondosak vagyunk mint gondatlanok! ) Amikor a megfelelő ízt elértük és a trüffelünk sima, öntsük a kiolajozott tepsibe. Tetejét lapát kanállal simítsuk egyenletesre. Én 8 órán keresztül hűtöttem.

Tálalás:

Borítsuk vágódeszkára vagy sütőpapírra a tepsit.  A trüffelről húzzuk le a fóliát, majd vágjuk tetszőleges formára. Rakjuk tálba a három evőkanál kakaóport és forgassuk bele a felszeletelt trüffelt. Egyenként vagy egyszerre is meg forgathatjuk a kakaóban a trüffel darabokat. Megérdemeljük a kényeztetést!

Tipp: Készítsük chili paprika helyett csillagánizzsal, reszelt narancs héjjal vagy amihez kedvünk van. Vagy felezzük meg a tejszínt és 200 g mascarpone sajttal helyettesítsük. Szóval 200 ml tejszín és 200 g mascarpone az arány.

-gastrobertollini- (2)

Ízelítő 🙂

Köszönet: Édes Álmok Süti Dekor és Home Designe

https://www.facebook.com/edesalmok?fref=ts

-gastrobertollini-

Őrölt formában bánjunk óvatosan a chilivel.

 

-gastrobertollini-

Én Tibi csokit használtam. 🙂

 

-gastrobertollini-

Olvasszuk a tejszínnel és kavarjuk folyamatosan. Két részletben ízesítsük.

 

-gastrobertollini-

Béleljük ki a formát frissen tartó fóliával, olajozzuk ki és öntsük bele a csoki masszát.

 

-gastrobertollini-

Borítsuk a deszkára és vágjuk tetszőleges formára. Nyugodjunk meg csak kicsit fog megolvadni a kezünk melegétől.

 

-gastrobertollini-

Forgassuk meg alaposan a kakaóban.

 

-gastrobertollini- (10)

KÖszönet: Édes Álmok https://www.facebook.com/edesalmok?fref=ts

Éd

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!