Kedves olvasók és barátok!
Íme egy álom süti! Én már tudom mivel várom a barátaimat. 🙂 A sok koktél mellé dukál majd valami nasi! 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 38 dkg búzaliszt
- 25 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
Töltelék:
- 50 dkg alma
- 3 ek, kristály cukor
- 1 db citrom kifacsart leve
Töltelék elkészítése:
Hámozzuk meg az almákat és távolítsuk el a magházukat. Vágjuk cikkekre és rakjuk félre. Forró serpenyőben olvasszunk meg 2 evőkanál kristálycukrot. Ne kavarjuk meg! Amint meg olvadt és már arany barna, rakjuk rá a felcikkezett almákat és kevergetve pároljuk 3 percet. Közben facsarjuk rá a citrom levét. Amikor készen vagyunk rakjuk félre hűlni.
A tészta:
Rakjuk tálba a vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, tojássárgáját és a citrom reszelt héját. Gépi habverővel habosítsuk fel és adagoljuk hozzá a lisztet. Kézzel gyúrjuk cipóvá és alaposan meglisztezett deszkán gyúrjuk át. A tészta 3/4 részét rakjuk egy 24 cm-es átmérőjű pite formába, kézzel lapítsuk a formába és béleljük ki vele egyenletesen. Ügyeljünk hogy a tészta a forma szélét is kitöltse, a maradékot vágjuk le a széléről. A durvára tört, vagy darát dió felével szórjuk meg a tésztát és halmozzuk rá a langyosra hűlt gyümölcsöt. Igazítsuk el a gyümölcsöket tetszőlegesen és utána készítsük el a tetejére a szalagokat. Választhatjuk azt ahogyan én készítettem, vékonyra nyújtottam a tésztát és 1,5 cm-es szalagokat vágtam belőle. (Az egyszerűbb módszer ha hosszú csíkra sodorjuk a tésztát, ezt még akár egymás alá is fűzhetjük, hogy a piténk szebb legyen.) Végezetül a maradék diót keverjük össze a maradék 1 kanál kristálycukorral és szórjuk a pite tetejére.
190 fokon, légkeverés funkción süssük 45-50 percig. nekem régi villany sütőm van és kellet az 50 perc.
Tipp: Ha nincs formád, készítsd el tepsiben. 🙂
Ízelítő:
elkészítés:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: