Kedves olvasók és barátok!
Nincs is szebb hétvége, mint amikor friss kalács illatra ébred a család. Egyszerű és finom, és gyorsan elfelejtjük majd a bolti kalácsot.
Külön köszönet Dombóvári Judit barátomnak, aki ezeket a remek fotókat készítette. Egész héten az Ő remekműveit csodálhatjuk.
Látogassatok el Judit weboldalára:
http://www.juditdombovari.com/
Hozzávalók:
- 20 dkg rétes liszt
- 20 dkg finom liszt
- 7 g szárított élesztő
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 dl langyos tej
- 4 db tojás
- 2 csipet só
- 10 dkg mazsola 1 csésze fekete teába áztatva
Elkészítés:
Szórjuk tálba a lisztet a szárított élesztőt és a porcukrot, majd keverjük össze a robotgép dagasztó száraival és adjuk hozzá a 3 db tojást. Ismét keverjük össze a robotgéppel és adjuk hozzá a 2 dl langyos tejet. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Amint a tészta elválik az edény falától, adjuk hozzá a darabolt vajat, a leszűrt mazsolát és a sót. Dolgozzuk lassan addig, amíg újra elválik az edény falától. Ekkor rakjuk át egy magas falú edénybe és tiszta konyharuhával lefedve kelesszük 45 percet szobahőmérsékleten.
A megkelt ragadós tésztát rakjuk bőven lisztezett deszkára és öklünkkel alaposan gyúrjuk át, hogy újra eredteti méretű legyen, majd osszuk 3 részre. Formázzunk belőle cipót majd kissé megnyújtva ovális darabokat. Kivajazott kenyérsütő formába rakjuk a cipókat és a tetejüket egyenként bevágjuk a közepén késsel vagy ollóval. Még 15 percet kelesztjük a formában. Kenjük meg a felvert tojással és előmelegített sütőben 180 C fokon ( légkeverés funkción) süssük 35 percig. Közben egyszer forgassuk meg a sütőben a kalácsot, hogy egyenletesen süljön.
Köszönet : Édes Álmok süti dekor & home designe : http://www.edesalmok.hu/
Ízelítő:
Folyamat fotók, hogy könnyen elkészíthesd:
Szórjuk tálba a lisztet a szárított élesztőt és a porcukrot, majd keverjük össze a robotgép dagasztó száraival és adjuk hozzá a 3 db tojást. Ismét keverjük össze a robotgéppel és adjuk hozzá a 2 dl langyos tejet. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Amint a tészta elválik az edény falától, adjuk hozzá a darabolt vajat, leszűrt mazsolát és a sót. Dolgozzuk lassan addig, amíg újra elválik az edény falától. Ekkor rakjuk át egy magas falú edénybe és tiszta konyharuhával lefedve kelesszük 45 percet szobahőmérsékleten.
A megkelt ragadós tésztát rakjuk bőven lisztezett deszkára és öklünkkel alaposan gyúrjuk át, hogy újra eredteti méretű legyen, majd osszuk 3 részre. Formázzunk belőle cipót majd kissé megnyújtva ovális darabokat. Kivajazott kenyérsütő formába rakjuk a cipókat és a tetejüket egyenként bevágjuk a közepén késsel vagy ollóval. Még 15 percet kelesztjük a formában.
Kenjük meg a felvert tojással és előmelegített sütőben 180 C fokon ( légkeverés funkción) süssük 35 percig. Közben egyszer forgassuk meg a sütőben a kalácsot, hogy egyenletesen süljön.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: