GastRobertollini

Currys csirkeleves

A currys csirkeleves jótékonyan átmelegíti a testet, feltölt energiával és táplál. Készítsd el mert gyors és könnyű, tele friss alapanyaggal! Lepd meg vele a családot egy hűvös estén, majd készítsd el a barátaidnak is!

currys_csirke_gastrobertollini_

Fotó: Gyugyi Péter. Styling: Kajári Zsófia.

 

A currys csirkeleves hozzávalók 6 főre:

  • 60 dkg csirkemell csíkokra vágva
  • 3 szál sárgarépa vékonyra szeletelve
  • 2 db közepes vöröshagyma apró kockára vágva
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 2 egész paradicsom
  • 1 piros kaliforniai paprika apró kockákra vágva
  • 2 teáskanál curry
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 ek. olívaolaj
  • 2 dkg gyömbér hámozva és felszeletelve
  • só, bors,
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt

Pirítsuk meg a hagymát a zúzott fokhagymával az olajon, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gyömbért és a curry port. Adjuk hozzá a felcsíkozott csirkehúst, magas hőfokon pirítsuk meg, majd hozzáadva a zöldségeket és a paradicsomot pároljuk 3-4 percet. Szórjuk meg egy kanál lisztel, lehúzva a tűzről keverjük meg alaposan és engedjük fel hideg vízzel. Sózzuk és borsozzuk, amikor felforr, közepes lángon folyamatosan kevergetve készre főzzük. A lisztszórás miatt, kevés hab keletkezik majd a leves tetején, amikor forrni kezd. Ezt szűrővel folyamatosan távolítsuk el. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverve a tejszínt dúsítjuk a levest.

A curry jótékony hatása:

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből “honosították” a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek “szósz”, “mártás” a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.

A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.

A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika.

Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző karis-aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe.

A különféle fűszerkeverékeket maszalának nevezik, az illatos, aromás fűszerkeveréket pedig garam maszalának hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek.

Felhasználják: Mártások, levesek, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek készítéséhez.

_gastrobertollini_curryfu_

A curry növény.


_gastrobertollini_curry_

A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.

Válasszatok kedvetekre leveseket:

https://gastrobertollini.cafeblog.hu/2015/04/03/tarkonyos-zoldsegleves/

https://gastrobertollini.cafeblog.hu/2015/02/10/gombas-csirkeraguleves/

https://gastrobertollini.cafeblog.hu/2014/12/21/tejszines-brokkolileves-rozsaborssal-fuszerezve/

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!