A paradicsomos húsgombóclevest azoknak merem ajánlani, akik a gazdag leveseket szeretik. Parmezán sajttal és friss bazsalikommal ízesített húsgombóccal bolondítottam meg. Rozmaringgal fűszereztem, lassú tűzön főztem és sok szeretettel készítettem, hogy ti is hamar megszeressétek! Írtam pár sort a bazsalikom jótékony hatásairól. Például tudtátok, hogy a levelei nagyon sok C-vitamint tartalmaznak? Én citrusos limonádéba is nagyon szeretem, mert még frissítőbb és hihetetlenül aromás.
Paradicsomos húsgombócleves hozzávalók 6 adaghoz:
- 30 dkg marha darált hús
- 1 db tojás
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- 2 fej közepes vöröshagyma apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
- 2 db zellerszár vékonyra szeletelve
- 1 db piros húsú kaliforniai paprika
- 10 dkg bazsalikom
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 2 szál sárgarépa
- 1 db 240 grammos töltőtömegű kockázott paradicsom
- 6 evőkanál olaj
- 1 szál rozmaring
- só és bors
Paradicsomos húsgombócleves elkészítés:
Rakjuk tálba a darált húst, üssük hozzá a tojást, reszeljük bele a fokhagyma gerezdek felét, a parmezán sajtot és aprítsuk hozzá a bazsalikom felét. Sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összegyúrjuk. Formázzunk belőle diónyi nagyságú gombócokat, rakjuk egy tányérra és hűtőbe tároljuk felhasználásig.
Közepes lángon pirítsuk meg a vöröshagymát az olajon, a maradék felszeletelt fokhagymával. Adjuk hozzá rozmaringot és öntsük fel a paradicsom konzervvel.
Lassú tűzön, kevergetés közben aprítsuk durvára a maradék bazsalikomot és rakjuk a paradicsom alaphoz.. A megtisztított, felszeletelt zöldségeket is hozzáadva, kevés ideig pároljuk. Amikor felforr, öntsük fel hús vagy zöldség alap lével, de a víz is tökéletes.
Ízesítsük sóval és borssal, majd lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá az előkészített parmezános gombócokat és főzzük 5 perc alatt készre a levest, vegyük ki a rozmaring szárat és tálaljuk a levest.
Pár mondat a bazsalikomról:
A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) dísz-, fűszer-, és gyógynövény. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.
Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű.
Hatóanyagai:
Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.
Felhasználása:
Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.
Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.
Gyógynövényként:
Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nem csak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.
A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
Még több fantasztikus és tápláló leves:
Mindenkinek Jó étvágyat kívánok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: