GastRobertollini

Jótékonyan a gyomornak – Ratatouille búzacsírával

Készítsd el a receptet, mert ez a parányi búzacsíra, igen gazdag antioxidánsokban! Közülük is kiemelkedik a klorofill tartalma. Kísérletek bizonyítják a klorofill mutáció ellenes hatását. A búzacsíra rákkeltő anyagokkal szembeni hatékonysága egyenes arányban van annak klorofill tartalmával. Felhasználják gyógyszermérgezések, gennyes folyamatok kezelésére, valamint rákterápiában kiegészítő szerként is.
A vitaminok közül E-vitamin-és karotin tartalma kiemelkedő.

 -gasztrobertollini-búzacsíra-

 A ratatouille hozzávalói:

  • 1 fej vöröshagyma cikkekre vágva.
  • 2 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva.
  • 1 db közepes padlizsán 1×1 cm-es kockákra vágva.
  • 2 db paradicsom felcikkezve.
  • 1 db zöld kaliforniai paprika hosszú csíkokra vágva.
  • 1 db kisebb cukkini fél szeletekre vágva.
  • 2-3 db gomba cikkekre vágva.
  • 4 evőkanál olívaolaj.
  • 2 szál rozmaring.
  • 3-4 szál kakukkfű.
  • 5 dkg búzacsíra.
  • só, bors.

Mindent mossunk meg alaposan és daraboljuk fel a leírtak szerint. Melegítsük az olajat forróra, pirítsuk meg benne a hagymát, majd adjuk hozzá a rozmaringot és kicsit hagyjuk kioldódni az ízét. Elsőnek adjuk hozzá a padlizsánt, és folyamatosan kevergetve pirítsuk magas hőmérsékleten 1 percig.

Adjuk hozzá a paprikát, a cukkinit, majd a felcikkezett gombával és a paradicsommal fejezzük be. Összesen öt perc gyors pirítás és kevergetés mellet készre főzzük. Sózzuk és borsozzuk, lehúzva a tűzről belekeverjük a búzacsírát. Tálalásnál friss rozmaringgal szórjuk meg, fogyaszthatjuk köretnek vagy egytálételnek.

Amit még a búzacsíráról tudni kell:

A búzát 9-10 ezer évvel ezelőtt, a Földközi-tenger termékeny keleti partján termesztették. Mintegy négyezer év elteltével az egyiptomiak nagyon magas szintre emelték a búza feldolgozását. Innen valamikor időszámításunk kezdetén, Rómán keresztül került a gallokhoz és britekhez. A gyarmatosítások idején a Föld minden részére eljutott.
A „finomliszt” készítésekor eltávolítják a búza csíráját és héját, pedig mindkettő gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében. A keleti orvostudományok a szervezet egyik legjobb erősítőjeként már sok éve használják a búzacsírát. Igazi felfedezése azonban csak az utóbbi években kezdődött. A népi orvoslás a petefészek működésének serkentésére, vetélés, koraszülés megelőzésére, a meddőség egyes eseteiben, perifériás vérkeringési zavaroknál, idegerősítésként és magas vérnyomás esetén a szervezet méregtelenítésére, öregedést gátlóként, rák megelőzésére a rendszeres búzacsíra-fogyasztást javasolja.

_gastrobertollini_

Fotó: Dombóvári Judit

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!