Fűszeres húsgolyó fehérboros mártásban tagliatellével

Ez a tészta nagy kedvencemmé vált mikor a recepten dolgoztam. A fotózás előtti teszt főzésen a fehérbor és a marhahús ízére koncentráltam. Amikor a hűtőben megláttam egy ” kósza ” rokfort sajt darabot, azonnal belemorzsoltam a már tejszínben cikázó húsgolyók közé! A száraz fehérbor és rokfort sajt kombinációja teszi igazán ütőssé ezt a receptet! 🙂 Mindenkinek ajánlom!

HOZZÁVALÓK :

400 g sovány marha darálthús

5 dkg bacon apróra vágva

2 kisebb fej vöröshagyma felaprítva

3 evőkanál friss petrezselyem felaprítva és egy csipet a tálaláshoz

1 db közepes tojás

3 gerezd fokhagyma szeletelve

1 dl száraz fehérbor

1 db sárgahúsú kaliforniai paprika

1 db zöld kaliforniai paprika

4 e.k. olivaolaj

3 dl tejszín

5 dkg rokfort sajt

Rakjuk tálba a húst a baconnal, a hagyma felével, a petrezselyemmel, a fokhagymával és a tojással. Sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összegyúrjuk. Formázzunk belőle 2 cm-es golyókat, amiket egy tányérra készítsünk elő.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és rakjuk bele a golyókat, majd folyamatosan forgatva 5 percig süssük. A paprikákat vágjuk apró kockákra és a maradék hagymával szórjuk a húsgolyókra, majd jól forgassuk át.

Ezek után öntsük fel az 1 deci fehér borral és forraljuk el folyamatos kevergetés mellett. Közben sózzuk, borsozzuk és felöntjük a 3 dl tejszínnel is. Amikor felforrt, belekeverjük a rokfortsajtot és lehúzzuk a tűzről.

Bő sós és olajos vízben főzzük a tésztát készre. Tálaláskor merjük a tejszínes gombócot a tésztára.

Tippek: 

Darált pulykamellből is elkészítheted. A bacon szalonnától szaftos és ízletes lesz majd a húsgolyó.  

fotó. Csibi Szilvia, styling: Kapolka Ágnes, recept: Rostás Róbert.

Megjelent  a Nők lapja Kert 2014/1. számában.

illusztráció

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »