Ez a tészta nagy kedvencemmé vált mikor a recepten dolgoztam. A fotózás előtti teszt főzésen a fehérbor és a marhahús ízére koncentráltam. Amikor a hűtőben megláttam egy ” kósza ” rokfort sajt darabot, azonnal belemorzsoltam a már tejszínben cikázó húsgolyók közé! A száraz fehérbor és rokfort sajt kombinációja teszi igazán ütőssé ezt a receptet! 🙂 Mindenkinek ajánlom!
HOZZÁVALÓK :
400 g sovány marha darálthús
5 dkg bacon apróra vágva
2 kisebb fej vöröshagyma felaprítva
3 evőkanál friss petrezselyem felaprítva és egy csipet a tálaláshoz
1 db közepes tojás
3 gerezd fokhagyma szeletelve
1 dl száraz fehérbor
1 db sárgahúsú kaliforniai paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
4 e.k. olivaolaj
3 dl tejszín
5 dkg rokfort sajt
Rakjuk tálba a húst a baconnal, a hagyma felével, a petrezselyemmel, a fokhagymával és a tojással. Sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összegyúrjuk. Formázzunk belőle 2 cm-es golyókat, amiket egy tányérra készítsünk elő.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és rakjuk bele a golyókat, majd folyamatosan forgatva 5 percig süssük. A paprikákat vágjuk apró kockákra és a maradék hagymával szórjuk a húsgolyókra, majd jól forgassuk át.
Ezek után öntsük fel az 1 deci fehér borral és forraljuk el folyamatos kevergetés mellett. Közben sózzuk, borsozzuk és felöntjük a 3 dl tejszínnel is. Amikor felforrt, belekeverjük a rokfortsajtot és lehúzzuk a tűzről.
Bő sós és olajos vízben főzzük a tésztát készre. Tálaláskor merjük a tejszínes gombócot a tésztára.
Tippek:
Darált pulykamellből is elkészítheted. A bacon szalonnától szaftos és ízletes lesz majd a húsgolyó.
fotó. Csibi Szilvia, styling: Kapolka Ágnes, recept: Rostás Róbert.
Megjelent a Nők lapja Kert 2014/1. számában.