Kedves olvasók és barátok
Ezentúl mindig így fogjátok készíteni a piskótát! Nagyon finom! 🙂
Krém:
Elkészítés:
Piskóta:
Mérjük ki a lisztet, a kakaóporral együtt szitáljuk át és adjuk hozzá a sütőport. Keverjük alaposan össze és válaszuk ketté a tojásokat. Adjuk a fehérjéhez a porcukrot és verjük kemény habbá. Kanalazzuk a sárgájához a vanília kivonatot, vagy egy fél vaníliarúd kikapart magját és keverjük alaposan össze. Öntsük a keményre felvert fehérjéhez, nagy mozdulattal keverjük össze, adjuk hozzá a kakaóporos lisztet és dolgozzuk bele. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a lapátkanállal egyenletesen szétterítjük, 190 C-°ra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.
A készre sült piskótát ráborítjuk egy sütőpapírra. Lehúzzuk az aljáról azt amin sült és még melegen feltekerjük. Érdemes konyharuhát tenni a sütőpapír alá, hogy ne égessen meg és tudunk vele segíteni a feltekerésben.
Hagyjuk 15 percet hűlni és addig készítsük el a krémet.
Krém:
Tálban keverjünk össze haberővel minden hozzávalót alaposan. Mascarpone sajt, reszelt citrom héj és felének leve, 6 dkg porcukor, vaníliakivonat, vagy egy fél vaníliarúd kikapart magja.
Összeállítás:
A kihűlt piskótát kitekerjük, alatta hagyjuk a sütőpapírt és megkenjük a lekvárral. elosszuk a meggyet a tetején és megkenjük a mascarpone krémmel. Bátor mozdulattal és fogva a sütőpapírt, feltekerjük. Ami a szélén kihullik azt egy kanállal rakjuk vissza. Jól kenjük meg a két szélét, hogy legyen ott is töltelék. Hűtsük le 30 percre és olvadjunk el amikor elfogyasztjuk. Tálalásnál szórjuk meg alaposan kakaóporral.
Tipp: Amikor nem tudtam vaníliakivonatot venni, sokszor készítettem vanília aromával. Azzal is tökéletesen finom!
Folyamat fotók, hogy kalauz legyen a könnyed elkészítésben.
Válaszuk ketté a tojásokat, a lisztet, sütőport és kakaóport alaposan keverjük össze. A fehérjét alaposan verjük föl, nem kell hogy kőkemény legyen!
A felvert fehérjét a vaníliás sárgájával keverjük össze elsőnek, nagy mozdulatokkal. A lisztkeverékünket ez után kavarjuk bele.
Megsütjük 190 C° fokon, 15 perc alatt,. Nekem most egy villany sütőm van, amiben nincs légkeverés. Próbáld ki légkeverés nélkül és az időre nagyon figyelj!
Szorosan tekerjük fel, szemből az asztalvége felé tekerve. A fotó miatt szembefordítottam a piskótát, hogy szemléltessem meggyire legyen szoros.
Ha kihűlt, tekerjük ki és kenjük meg lekvárral, majd szórjuk meg a magozott meggyel. A meggyet érdemes jól lecsepegtetni.
Kenjük meg a mascarpone krémmel , nem kell a széléig szétkenni a krémet. Amikor tekerjük fel , jut a szélébe majd rendesen. 🙂
Megtaláltok a facebook-on:
https://www.facebook.com/gastrobertollini