Kolbászos lencseleves

Kedves olvasók és barátok!

Gyerekkoromban hatalmas kertünk volt, termesztettünk kukoricát, babot, borsót, répát, paradicsomot, uborkát és még sok zöldséget. A mozgalmas reggeltől-estig játszás, a “bármennyit ehettél  úgy is lefutkosod ” perzselő nyár, zsíros kenyér, friss pirosra érett paradicsom édes ízét, most sem tudom elfelejteni. Mára, a nagyvárosok szülötteivé vált, rohanó életet élő emberek lettünk, ha nem vigyázunk, elvesznek ezek az emlékek és ízek. Amire most buzdítani szeretnélek titeket kedves olvasók, az az hogy mennyetek el a közeli piacokra és ne a nagy termelőket keressétek fel. Keressétek fel azokat a kedves idős embereket, akik a kertjeikben termesztett zöldségeket, a házi paradicsomszószt, a mézet, a házi kacsa vagy libazsírt és tepertőt árulnak. Higgyétek el, nem mű zöldség ízt és genetikailag megalkotott paradicsomokat fogtok majd megízlelni.

Hozzávalók:

30 dkg lencse

1 szál debreceni kolbász

2 szál sárgarépa

2 szál petrezselyemgyökér

1 csokor petrezselyem

4 szem közepes burgonya

3 gerezd fokhagyma

1 ek. liszt

3 ek. olaj

2 tk. őrölt pirospaprika

Elkészítés:

Áztassuk a lencsét forróvízbe 40-50 percre, szűrjük és öblítsük le alaposan. Rakjuk fel hideg vízben főlni, forrástól számítva főzzük közepes lángon15 percet. A felforrt leves tetején hab keletkezik, ezt szűrővel folyamatosan szedjük le.

Közben tisztítsuk meg a zöldségeket, karikázzuk fel a répát és a gyökeret. A burgonyát vágjuk kockákra, a kolbászt pedig karikára, a fokhagymát szeletekre. Adjunk mindent a forrásban levő leveshez, sózzuk és borsozzuk, lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket.

Rántással sűrítsük a levest: pirítsuk barnára a lisztet az olajon, húzzuk le a tűzről és keverjük bele a paprikát. Adjuk a leveshez és jól elkeverve forraljuk 2 percet, hogy ne legyen liszt íze a levesnek.

Én szeretem a levesbe a paradicsomot vagy paprikát, csak megmosom és belefőzöm. A tetejét friss petrezselyemmel hitem meg .

Elkészítés képekben:

Címkék: , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »