Jótékonyan a gyomornak – Ratatouille búzacsírával

Készítsd el a receptet, mert ez a parányi búzacsíra, igen gazdag antioxidánsokban! Közülük is kiemelkedik a klorofill tartalma. Kísérletek bizonyítják a klorofill mutáció ellenes hatását. A búzacsíra rákkeltő anyagokkal szembeni hatékonysága egyenes arányban van annak klorofill tartalmával. Felhasználják gyógyszermérgezések, gennyes folyamatok kezelésére, valamint rákterápiában kiegészítő szerként is.

A vitaminok közül E-vitamin-és karotin tartalma kiemelkedő.

 -gasztrobertollini-búzacsíra-

 A ratatouille hozzávalói:

Mindent mossunk meg alaposan és daraboljuk fel a leírtak szerint. Melegítsük az olajat forróra, pirítsuk meg benne a hagymát, majd adjuk hozzá a rozmaringot és kicsit hagyjuk kioldódni az ízét. Elsőnek adjuk hozzá a padlizsánt, és folyamatosan kevergetve pirítsuk magas hőmérsékleten 1 percig.

Adjuk hozzá a paprikát, a cukkinit, majd a felcikkezett gombával és a paradicsommal fejezzük be. Összesen öt perc gyors pirítás és kevergetés mellet készre főzzük. Sózzuk és borsozzuk, lehúzva a tűzről belekeverjük a búzacsírát. Tálalásnál friss rozmaringgal szórjuk meg, fogyaszthatjuk köretnek vagy egytálételnek.

Amit még a búzacsíráról tudni kell:

A búzát 9-10 ezer évvel ezelőtt, a Földközi-tenger termékeny keleti partján termesztették. Mintegy négyezer év elteltével az egyiptomiak nagyon magas szintre emelték a búza feldolgozását. Innen valamikor időszámításunk kezdetén, Rómán keresztül került a gallokhoz és britekhez. A gyarmatosítások idején a Föld minden részére eljutott.

A „finomliszt” készítésekor eltávolítják a búza csíráját és héját, pedig mindkettő gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében. A keleti orvostudományok a szervezet egyik legjobb erősítőjeként már sok éve használják a búzacsírát. Igazi felfedezése azonban csak az utóbbi években kezdődött. A népi orvoslás a petefészek működésének serkentésére, vetélés, koraszülés megelőzésére, a meddőség egyes eseteiben, perifériás vérkeringési zavaroknál, idegerősítésként és magas vérnyomás esetén a szervezet méregtelenítésére, öregedést gátlóként, rák megelőzésére a rendszeres búzacsíra-fogyasztást javasolja.

Fotó: Dombóvári Judit

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »